Samsung Galaxy S22 update naar Android 13 en One UI 5 nu beschikbaar in NL en BE (2024)

Door Michel Groenheijde 25 Reacties

Voor de Samsung Galaxy S22 serie staat nu de Android 13 update met One UI 5 klaar in Nederland en België. In tegenstelling halfbakken geruchten eind vorige week is de upgrade nu wél echt gestart.

Galaxy S22 update: Android 13 en One UI 5

Zoals verwacht – of tenminste toch gehoopt – is het nog voor het einde van oktober zover: Samsung brengt de publieke Android 13 update naar de Galaxy S22 serie. Deze bevat niet alleen de nieuwste versie van het Android OS, maar ook Samsung's vernieuwde One UI versie 5.0. En op de unbranded Galaxy S22, S22+, en Galaxy S22 Ultra kun je ‘m nu direct downloaden.

Het is een flinke download – bijna 3 GB! – die firmwareversie S90*BXXU2BVJA naar de toestellen in de serie brengt. Aan boord is géén nieuwe beveiligingspatch. De patch van oktober hadden de toestellen al, tenslotte. Wel aanwezig zijn dus twee veel grotere vernieuwingen: Android 13 en One UI 5.

De upgrade brengt een lange lijst kleine en grote veranderingen. De belangrijkste lichtten wij de laatste maanden hier al stuk voor stuk uit in onze berichtgeving over de vernieuwingen in One UI 5. Direct in het oog springt hetvernieuwde vergrendelscherm, met functies die eerder al in Samsung'sGood Locksysteem zaten.

Ook kun je na de upgrade eenvoudig een veelprivacy- en beveiligingsopties beheren vanuit één centraal menu. Er is een nieuweOnderhoudsstand, Bixby Routineswordt de nieuwe Standen functie, én je kunt apps sneller openen in eenPop-up weergavemodus. Ookzijn er nieuwe pictogrammen, en wordt deKleurenpaletfunctie verder uitgebouwd. De functie biedt in One UI 5 méér kleurenopties, en meer ‘meekleurende' pictogrammen..

Verder is er nog een widget met Slimme suggesties, die apps en functies toont die op dat moment passen bij jouw gebruikspatroon. En je kunt nu in de Galerij direct tekst copy-pasten vanaf een afbeelding. Bovendien kun je de RAM Plus functie nu gewoon helemaal uitschakelen. En ook in de camera zijn er wat kleinere en grotere veranderingen, zoals de optie om een telefotocamera te gebruiken in de Voedsel stand. Nog meer kleinere wijzigingen kon je al eerder zien in onzepreview van Android 13 op de Galaxy S22.

Ondersteuning voor meerdere gebruikersaccounts leek even eindelijk ook Samsung telefoons te gaan komen. De functie werd echter nog tijdens het beta-programma weer uit de nieuwe software geschrapt. En ook de onlangs gespotte batterij widget is met de upgrade vandaag nog niet van de partij. Screenshots van de volledige changelist hebben we helemaal onderaan toegevoegd.

Installatie en optimalisatie

Los van de nieuwe features heeft Samsung ook lopen schaven aan de animaties in One UI, én de werking van de interface verder geoptimaliseerd. Deze komen pas tot hun recht nadat jouw Galaxy S22 de upgrade helemaal geïnstalleerd heeft, én zichzelf opnieuw geoptimaliseerd. Dit proces start direct na de installatie, en kan enige uren tot enige dagen duren.

Tijdens deze periode kan het zijn dat de batterij van jouw Galaxy S22 sneller leeg gaat dan je voor de upgrade gewend was. Pas zodra het optimalisatieproces is afgesloten, zal het energieverbruik weer normaliseren. Geef je telefoon dus de tijd. Je kunt ‘m zelfs een handje helpen door in de periode na de upgrade jouw Galaxy S22 af en toe handmatig opnieuw te starten.

Beschikbaarheid

De upgrade is nu per direct OTA – Over The Air, dus direct op het toestel – beschikbaar op de unbranded Galaxy S22, S22+, en S22 Ultra in Nederland én België. Mocht jij een branded toestel hebben met extra software van Vodafone of T-Mobile dan kan het zijn dat je nog even moet afwachten.

Je kunt wachten tot jouw Galaxy S22 vanzelf meldt dat de upgrade klaar staat om gedownload te worden. Maar je kunt, zoals altijd, ook zelf direct checken of je aan de slag kunt, via Instellingen -> Software-update -> Downloaden en installeren.

Heb jij de upgrade al binnen op jouw Galaxy S22, S22+, of S22 Ultra? Verliep alles goed? Loop je tegen nieuwe bugs aan, of werkt alles juist direct zonder problemen?

(Dank aan iedereen die het meldde!)

Lees verder...

  • Samsung Galaxy S22 update van juni staat klaar, is enorm

  • Samsung Galaxy S22 serie krijgt wéér een update: camera optimalisaties

  • Samsung zet september update Galaxy S22 en S22+ stop (aanvulling: weer beschikbaar)

  • Samsung Galaxy S22 krijgt nieuwe, grote update: april patch en optimalisaties

  • Samsung Galaxy S22 (Ultra) krijgt eerste update: patch van maart, fixt schermbug

Samsung Galaxy S22 update naar Android 13 en One UI 5 nu beschikbaar in NL en BE (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 6306

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.